Principala » 2013 » Mai » 19 » Egoism ... carte ...
1:42 AM
Egoism ... carte ...
Un aer rece te cuprinde lăsându-te fără suflare câteva momente. Sentimente noi îți apar în cale și-ți trezesc interesul pentru ceva mai cuprinzător.

Te ascunzi pierdută într-o canapea citind cu poftă o carte. Ești tu așa cum n-ai mai fost de mult timp. Pauza și-a făcut prezența prea mult timp. E nevoie să fie înlăturată. Să fie dată atât de mult la o parte încât, practic să nu mai existe.

Despre carte am zis în articolul ăsta (link) și cum a ajuns în posesia mea. Nu știam nimic înainte despre ea și nici despre autor.

Îmi pare rău totuși că am citit-o atât de încet ... având în vedere că azi am citit jumătatea rămasă și am și terminat-o.

„Secta egoiștilor” se numește. Nu am să fac absolut nici o recenzie, n-am să scriu nimic despre firul poveștii și nici nu o voi recomanda. Nu-mi place să o fac și din această cauză am să mă rezum la câteva cuvinte simple despre acel egoism dus la extrem. În care omul se consideră singur, unic, creator aflându-se într-o lume care există doar în mintea lui.

Am să ofer doar două citate:

„Eu îmi sunt mie însumi lumea, realitatea și chiar originea ei.”

„Începând de astăzi voi reforma filozofic limbajul și voi alunga din limbă folosirea negatoare a lui tu, el, noi, voi, deoarece eu sunt lumea și originea tuturor lucrurilor și, prin această purgație gramaticală, mă izbăvesc de insuportabilele dureri de cap care m-au chinuit dintotdeauna.”

(Eric-Emmanuel Schmitt)

Gândindu-mă departe, oare de câte ori nu s-a întâmplat să facem practic asta? Să lăsăm în vocabularul nostru acel „eu” egoist? Mai ales, fără să ne intereseze de ceilalți? De prea multe ori. Și, deși pare acest egoism dus la extrem, câteodată îl avem și noi chiar dacă nu ne-am pus în postura de a ne considera „lumea”.

E doar o simplă reflecție. Și cred că ar trebui să ne gândim la momentele noastre de egoism, în care nu conta altceva în afară de persoana noastră. Uneori nu ne dăm seama, alteori o facem intenționat. Indiferența doare.

Cam atât.

+ muzică.

... care evident, nu are legătură cu tema dar am dat eu prea multe replay-uri azi și de astea merită o recomandare.


Categorie: De'ale mele | Vizualizări: 360 | Adăugat de: admin | Cuvinte cheie: Egoism, Carte | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]