Principala » 2013 » Februarie » 22 » Înțelegere fără cuvinte
1:55 AM
Înțelegere fără cuvinte
Cum să te înțelegi cu o persoană care aude extrem de puțin și de vorbit nu prea se pune vorba?

Eu asta a trebuit să fac astăzi, cu un client. Știam de ce a venit dar mi-a fost greu să-l fac să priceapă că mai trebuie niște documente făcute. A fost bine până la urmă pentru că m-am descurcat.

Faza asta m-a dus cu gândul la articolul scris de mine ieri în care făceam referire la astfel de persoane cu probleme.

Nu știu dacă am mai spus, dar am mai avut parte de experiențe asemănătoare. Sau cel puțin încă una sigur. Două persoane care nu puteau vorbi și nici nu auzeau mi-au apărut în față, arătându-mi o foaie de hârtie în care scria relativ motivul pentru care au venit ei acolo.

A fost greu. Dar până la urmă a fost atât de bine, încât mi-au mulțumit pentru ajutorul oferit. Și am înțeles, deși nu au folosit cuvinte. E ciudat.

E greu.

De ce? Pentru că suntem atât de obișnuiți cu faptul că „putem vorbi”, încât nu reușim să ne oprim tentativele de a spune ceva. Persoanele acelea oricum nu aud, dar văd mișcarea buzelor care se poate face și fără a rosti cu adevărat ceva.

Sunt oameni care muncesc, fac ceva, chiar dacă sunt în situația în care sunt.

Nu stau pur și simplu plângându-se de ceea ce nu au.

Nu știu de ce am impresia că noi cei sănătoși nu realizăm importanța acestor simțuri pe care le avem (pe absolut toate!).

Sunt printre ăștia sănătoși, pe lângă cei de „bani gata” care nu intră în discuție, oameni care nu muncesc pentru că nu vor. Deși practic nu au nici o problemă. Aici nu mă refer la cei care pot și vor, doar la cei care sunt în categoria „nu”.

Nu apreciem ceea ce avem. Tocmai pentru că avem. De nu am avea, până și muzica ni s-ar părea un mister necunoscut.

Și să revin la întrebarea de la început, cum să te înțelegi cu astfel de persoane: încercând să intri în pielea lor în acele momente în care sunt în fața ta. Doar așa poți „vedea” cum e să nu poți vorbi (că practic degeaba ai face-o, că te-ai auzi doar tu) și să reușești să le rezolvi cerințele.

Să nu fim indiferenți nici cu cei din jurul nostru dar nici cu noi. Să apreciem ceea ce avem și nu ceea ce am putea avea.

E un îndemn, un simplu îndemn.

Atât.

Și muzică. Pur și simplu „Plumb” e genială.


Vizualizări: 582 | Adăugat de: admin | Cuvinte cheie: intelegere, fara cuvinte | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]